Zadotheek

De kinderboerderij start dit najaar met een zadotheek in samenwerking met Eetbaar Boxtel, een lokale werkgroep. In Frankrijk is dit al een begrip, we halen het nu naar Nederland! Het idee van een zadotheek is simpel; mensen kunnen gratis zaden meenemen van bloemen, groenten en eetbare gewassen. Die kweken ze op tot plantjes. Van die zaden geven ze weer een zakje terug in het jaar dat volgt op de “lening”. Hierdoor ontstaat een kringloop. Het doel van een zadotheek is om zonder kosten in de lokale behoefte te voorzien, de biodiversiteit te vergroten in de omgeving, tuinieren en eten van eigen bodem te stimuleren en informatie te verstrekken. Dit najaar starten we met het inzamelen van zaad. Iedereen is welkom om gedroogde zaden in te leveren op de kinderboerderij. Bij voorkeur in een papieren zakje met informatie over de betreffende zaden. In de winter wordt alles mooi verpakt, zodat we in het voorjaar van 2015 kunnen starten met de zadotheek.

zadotheek 2

 

Update 12 november 2014.

De eerste reacties zijn enthousiast en de zakjes met zaden worden al volop aangeleverd. Vanuit volkstuintjes, buurttuinen, grote en kleine siertuinen. De eerste inventarisatie wat betreft groenten: broccoli, paprika, spaanse peper, pronkbonen, sperzieboontjes, heilige boontjes en suikermais. De kruiden die we al binnen hebben: lavendel, ruit, maggi/lavas, karwij en spinazie zuring. En veel bloemen: zonnebloemen, stokroos, lobelia, veld-en kranssalie, vingerhoedskruid, papaver, kaardebol(werd vroeger gebruikt om wol mee te kaarden), veronica ereprijs, verbena, akelei, muurleeuwenbek, kogeldistel, slaapmutsje, oost-indische kers (ook eetbaar!), judaspenning, bronskleurige venkel(maakt geen knol, is een prachtige sierplant), damastbloem en brandende liefde(wat een prachtige naam). Wat zou het mooi zijn als deze zaden zich gaan verspreiden in de omgeving!

Nog een leuke leestip over zaden: www.vreeken.nl Titel: Sprookjes en Zinnigheden over Zaden.

Voor informatie over de zadotheek: info@kinderboerderijboxtel.nl

Update 1 maart 2015
De zadotheek was in februari al te bewonderen tijdens de eetbare middag, samen met meer groene iniatieven in de wijk Boxtel Oost en de rest van Boxtel. In het februari nummer van Stadstuinieren ook een leuk artikel over de zadotheek in Boxtel ( ook het Herenboerenproject en de Groene Poort komen aan bod). De grote inpakklus van de zaden is bijna afgerond, met dank aan de medewerkers en begeleiding van Cello. Op zaterdag 21 maart begint de lente: een mooi moment om de zadotheek officieel te openen. 14.00 uur, dan gaan we van start.

Openingstijden
Helaas zijn wij momenteel gesloten voor publiek ivm Corona