Cavia’s

Wetenschappelijke naam Cavia porcellus
Benaming Moeder is een zeug en vader een beer.
Afkomst Oorspronkelijk uit Zuid-Amerika.
Leefomstandigheden In het wild leven cavia’s in groepsverband (harems). Die bestaan uit 1 beertje met meerdere zeugjes en hun jongen. Ook bij ons in huis mogen cavia’s daarom ook niet alleen gehouden worden. De diertjes zullen vereenzamen en langzaam wegkwijnen.
Functie In Zuid-Amerika worden ze voornamelijk gehouden voor het vlees. Bij ons kennen we de cavia vooral als populair huisdier.
Voedsel Cavia’s zijn knaagdieren en eten in het wild verschillende soorten vegetatie. Als huisdier krijgen ze hooi, caviabrokjes en met mate groenten en fruit.Vooral vitamine C is erg belangrijk, dit maak een cavia, net als wij mensen niet zelf aan.
Voortplanting De dracht duurt 65 tot 72 dagen en er komen gemiddeld 2 tot 5 jongen ter wereld.
Ras Op de kinderboerderij hebben wij gladharige cavia’s waarvan er sommige een kruintje hebben.
Bijzonderheden Onze cavia’s wonen om de beurt in de knuffelbak. Kinderen mogen daar de cavia’s op schoot nemen en knuffelen.
Geluiden Cavia’s maken veel verschillende soorten geluiden, van piepen tot knorren. Door middel van deze geluiden communiceren cavia’s met elkaar. Ze gebruiken deze geluidjes ook naar mensen toe. Een cavia herkent al gauw het geluid van een koelkast of het geritsel van zijn zak met voer. Hij zal zich dan ook luidruchtig laten horen.


Voor meer informatie over cavia’s klik hier(informatie door:Patricia van Esch, vrijwilligster)

Openingstijden
Helaas zijn wij momenteel gesloten voor publiek ivm Corona