Varken

Benaming: Een moeder is een zeug, vader is een beer en het kindje is een biggetje.
Voedsel: Varkens zijn alles eters, vroeger kregen zij bv: keukenafval, melk, groenten, aardappelen, meel, …Om dierziekten te voorkomen kiezen varkensbedrijven  er voor een vaste brok te geven. De brok wordt afgestemd op de specialisatie van het bedrijf. Bv speciale zeugenbrok voor fokvarkensbedrijven; vleesbiggenbrok voor vleesvarkens etc.
Voortplanting: De zeug is 3 maanden, 3 weken en 3 dagen zwanger. Ze kan 7 tot 12 biggetjes per keer krijgen. Voor elke big is er één speen.
Functie: Vleesproduktie: ham, spek, worst, van de haartjes maakt men borstels, de huid voor leer, melkbiggetjes voor het vlees. Varkens worden ook als huisdier gehouden. Het zijn intelligente dieren en ze zijn goed te trainen. Het bekendste ras dat voornamelijk in kinderboerderijen en binnenshuis wordt gehouden is het kleine hangbuikzwijn of minivarken. Het houden van huisvarkens is de laatste jaren populair geworden in enkele westerse landen.
Bijzonderheden Ras: Bonte Bentheimer. Genaamd Ollie en Mollie. April 2016 zijn ze verhuisd naar de boer.
Taal: Knorren

Voor meer bijzonderheden over varkens klik hier.

 

 

 


 


Openingstijden
Helaas zijn wij momenteel gesloten voor publiek ivm Corona