Q-koorts

Over  Q- koorts is de laatste tijd veel te lezen en te horen in de media. Q-koorts wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd Coxiella. Deze bacterie komt voor bij diverse dieren, maar met name bij schapen en geiten.

Voor dieren kan deze bacterie geen kwaad maar mensen kunnen er behoorlijk ziek van worden. Als geiten en schapen deze bacterie bij zich dragen – besmet zijn- komen er grote hoeveelheden bacteriën vrij bij de bevalling.
De bacteriën kunnen zich verspreiden door de lucht en zo wordt de mens besmet. Mensen kunnen elkaar niet besmetten, de ziekte gaat altijd over van dier op mens. Dit heet dan een zoönose.

Onze overheid heeft daarom besloten alle drachtige schapen en geiten te ruimen. Gelukkig hoeft dit (nog) niet op de kinderboerderijen. Wel moet de kinderboerderij de drachtige dieren (vanaf 4 maanden drachtig) apart zetten en mogen ze pas weer naar buiten 2 weken nadat de lammetjes geboren zijn.

Kan ik veilig een kinderboerderij bezoeken?

Dieren op kinderboerderijen hebben zelden Q-koorts. Omdat veel mensen contact hebben met deze dieren worden er toch maatregelen genomen. Kinderboerderij Boxtel heeft de schapen en geiten al in 2008 en 2009 gevaccineerd. Vanaf 2010 worden alle schapen en geiten op kinderboerderijen elders in Nederland gevaccineerd. Het risico op besmetting is door vaccinatie veel kleiner, maar niet nul.

Wat kan ik doen om de kans op besmetting te verkleinen?

  • Was uw handen vóór het eten en eet niet tussen de dieren.
  • Was uw handen met zeep en veel water na contact met dieren.
  • Eet geen voedsel dat op de grond is gevallen.
  • Kom niet bij zieke dieren of dieren die jongen krijgen.
  • Neem geen mest onder uw schoenen mee naar huis (gebruik de schoenenborstel).
  • Let op uw kinderen, zorg ervoor dat ze niet aan de mest van de dieren zitten. Doen ze dit wel? Was dan hun handjes met water en zeep.

Risicogroepen

Zwangere vrouwen, hartpatiënten en mensen met een verminderde weerstand worden aangeraden om contact met geiten en schapen te vermijden (vooral tijdens het lammerenseizoen).

Uitgebreide informatie kunt u vinden op de website van stichting Kinderboerderijen Nederland, waar ook  actuele informatie te vinden is.

Openingstijden
Helaas zijn wij momenteel gesloten voor publiek ivm Corona